Jongerencoaching Friesland voor jongeren van 12 tot 21

contact@cajacazemiercoaching.nl

058 - 215 4017 / 06 - 2248 2792


Blogs voor jongeren


Corona

10 januari 2022

Natuurlijk heb jij last van alle maatregelen die voortkomen uit het bestaan van Covid-19! Heel vervelend dat het coronavirus ons leven nu al zo lang beheerst. En het lijkt maar te duren en te duren. Je vindt de maatregelen misschien steeds moeilijker na te leven, terwijl er allang een vaccin is.


Geen stress

15 mei 2021

Als je doelen formuleert om jezelf te helpen ergens uit te komen waar je uit wilt komen, stel je doelen dan niet te hoog. Het moet wel haalbaar zijn natuurlijk. Sta er af en toe eens bij stil: zijn ze nog haalbaar?


Positief denken

1 maart 2021

Positief denken brengt je altijd verder. Hoe je over jezelf denkt, heeft invloed op hoe je je voelt, en als je je goed voelt, presteer je beter


Je gedachten kun je sturen (2)

25 oktober 2020

Niemand kan jou boos maken, alleen jezelf! Stop! Zink niet weg in dat gevoel!


Je gedachten kun je sturen (1)

15 juni 2020

Aan een gevoel kun je niet veel doen, wel aan je gedachten erover. Die kun je sturen. Het grappige is dat als je ze verandert, je werkelijk anders gaat denken over de situatie.


Ik een lifecoach?!

16 januari 2020

Heel wat (top)sporters, zangers en andere artiesten hebben een coach, dus zo raar is het niet als jij iemand zoekt die jou helpt het beste uit jezelf te halen!


Van je fouten kun je leren

15 juni 2019

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Dit spreekwoord wil zeggen dat fouten maken erbij hoort. Waar geleefd wordt, maken mensen fouten. Zoiets. Iedereen maakt wel eens fouten.


Wat wil jij met je leven?

13 januari 2019

Wat wil jij dit (school)jaar allemaal bereiken? Wel eens over nagedacht? Misschien heb je meer dan één doel. Zijn dat vage ideeën of heb jij een keer heel duidelijk tegen jezelf gezegd: dat en dat wil ik halen.


Fuzzy doelen

16 oktober 2018

Als je doelen formuleert om jezelf te helpen ergens uit te komen waar je uit wilt komen, stel je doelen dan niet te hoog. Het moet wel haalbaar zijn natuurlijk. Sta er af en toe eens bij stil: zijn ze nog haalbaar?


Sexting

1 oktober 2018

Wat bedoeld was als een leuke, spannende foto kan eindeloos op internet blijven staan. Dat was je bedoeling helemaal niet! En toch gebeurt het… Stel je voor!


Groeispurt als afslankmiddel

2 juni 2018

Als de weegschaal weer een pondje meer aan wijst dan de vorige keer, bedenk dan wel dat je nog in de groei bent en dat het logisch is dat je gewicht toeneemt.


Jezelf opnieuw uitvinden

12 maart 2018

Richt je op de dingen die je kunt. Herhaal niet steeds wat er aan jou mankeert, maar kijk naar je goede eigenschappen. Die heb je. Maak die groter en houd je niet teveel bezig met alles wat er mis is aan je.


Steeds meer kunnen is leuk

7 januari 2018

Je kunt soms flink balen van school, er zijn te veel dingen die moeten. Moeten is nooit leuk. Maar mensen zijn nieuwsgierige wezens. Nieuwe dingen leren kan een uitdaging zijn. Weet je nog toen je naar de brugklas ging? Al die nieuwe vakken? Er ging een wereld voor je open.


Je planning halen

7 november 2017

Je hebt een planning gemaakt, maar je komt toch tijd tekort? Check dan of je de tijd wel goed inschat. Zorg dat er wat ruimte is voor onverwachte dingen.


Werken aan je zelfbeeld

19 september 2017

Richt je op de dingen die je kunt. Herhaal niet steeds wat er aan jou mankeert, maar kijk naar je goede eigenschappen. Die heb je. Maak die groter en houd je niet teveel bezig met alles wat er mis is aan je.


Seksualiteit

27 februari 2017

Niets is zo spannend als het ontdekken van je seksualiteit. Experimenteren met seks hoort er bij, maar erover praten kan lastig zijn.



« Terug naar Home-pagina


Blogs voor ouders


Depressief

26 september 2022

Nederlandse jongeren gebruiken veel meer kalmeringsmiddelen en antidepressiva dan voor de coronatijd. Aanleiding zouden zijn slaapproblemen, angst of somberheid, en natuurlijk zijn die toegenomen omdat jongeren lange tijd veel thuis zaten zonder contact met leeftijdgenoten.

Gelukkig uit elkaar

11 november 2021

Kinderen en jongeren hebben een onverbrekelijke band met allebei de ouders. Dat blijft natuurlijk, en elk kind behoudt het recht op contact, zorg en liefde van beide ouders. Dat hebben ze nodig ook.


Motivatie

29 mei 2021

"Als jij echt je best doet, kan je alles bereiken wat je wilt." Dit zeggen ouders regelmatig tegen hun kinderen. En als ze dus niet bereiken wat ze willen – ligt het aan je kind. Dan heeft hij/zij niet goed genoeg zijn/haar best gedaan.


Coaching

8 augustus 2020

Voor ouders is het belangrijk goed naar hun kinderen te kijken, want ze geven niet altijd een inkijk in hun voelen en denken als dingen anders lopen bij gebeurtenissen waar ze niets aan kunnen doen: de coronamaatregelen bijvoorbeeld. En voor ouders is het heel vaak lastig om jongeren bij te sturen?


Gescheiden ouders

19 april 2020

Elk jaar krijgen 70.000 kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Voor elk kind en elke jongere is dat een regelrechte ramp. Hun wereld staat op de kop, er is veel verdriet, alles wordt anders.


Af en toe nee zeggen

2 augustus 2019

Natuurlijk ben je geïnteresseerd in je kinderen en breng je tijd met ze door, maar hoe zorg je ervoor dat ze jou een toffe ouder vinden? Door alles maar goed te vinden wat ze willen? Mee te gaan in al hun materiële en financiële wensen?


Jetlag

15 mei 2019

's Avonds het bed niet in te krijgen, en 's ochtends hun bed niet uit… En in het weekend heel lang uitslapen. Over het slaapritme van pubers wordt heel wat geklaagd.


Waarom is het zo leuk ouder van een puber te zijn?

2 januari 2019

Je kind wordt een steeds completer mens, en je leert hem of haar dus steeds beter kennen. Je puber weet steeds meer, en krijgt een eigen kijk op de wereld, houdt zich ineens bezig met wereldvraagstukken.



Het is hier geen hotel!

10 oktober 2018

Pubers komen en gaan zoals het hen uitkomt. Bellen niet als ze wegblijven, ruimen nooit eens wat op. Lijken te denken dat de wereld om hen draait. Dat kan knap lastig zijn voor ouders. Misschien vind je je zoon of dochterlui en egoïstisch, of erger je je aan dat eeuwige hangen.


Die spannende puberteit

28 september 2018

Als ouder ben je de expert van je kind. Van jongs af aan heb je zijn ontwikkeling meegemaakt, en vaak weet je precies hoe hij of zij voelt, denkt of zal reageren. Maar dan komt die puberteit, en je kind gaat anders doen, denken en voelen.


Uitblinkers

18 mei 2018

Is er dan niets goed aan het puberbrein? Jazeker! Tussen 15 en 25 jaar kunnen jongeren enorm uitblinken. Ze zijn vele malen creatiever, idealistische en vindingrijker dan wij.


Puberbrein (2)

25 maart 2018

Pubers zijn in het dagelijks leven meer bezig met: “Is dit leuk?” dan met: “Is dit verstandig?” Hoe komt dat toch?


Puberbrein

4 januari 2018

Niet alleen het lichaam groeit en verandert, ook in de hersenen vindt een groeispurt plaats. Er wordt anders geordend, gegevens worden anders opgeslagen, oftewel er is dus even een tijd van chaos: een echte verbouwing van de hersenen.


Luisteren naar je kind

13 december 2017

Hoe lastig is het als je puber niet naar je luistert? Maar goed luisteren begint bij jezelf. En luister dan ook echt. Stel je open voor wat je puber op dat moment nodig heeft.


Afzetten (2)

29 oktober 2017

Wat betekent de puberteit van je kind voor jou als ouder? Natuurlijk hebben ze hun ouders nog nodig voor materiële en emotionele steun, maar ze beginnen actief hun ouders uit hun leven te weren.


Afzetten (1)

10 september 2017

Het losmaken van je ouders is een van de taken die in de puberteit uitgevoerd moeten worden. Pubers gaan zich tegen jou als ouder afzetten.Ze zijn dwars, ze willen de dingen zelf regelen, op hun manier.


Stemmingswisselingen

4 augustus 2017

In de puberteit kunnen heftige emoties elkaar snel afwisselen. Het ene moment zijn ze superblij, het andere moment helemaal in de put. De vele stemmingswisselingen zijn niet gemakkelijk om mee om te gaan.


Grooming

14 april 2017

#selfie gaat over Mirthe, die een leuke jongen treft via sociale media. Tenminste, hij doet zich leuk voor, maar in werkelijkheid is hij een digitale kinderlokker. Dit verschijnsel wordt ook wel grooming genoemd, maar Mirthe denkt dat ze een echt relatie met hem heeft.