Jongerencoaching Friesland voor jongeren van 12 tot 21

contact@cajacazemiercoaching.nl

058 - 215 4017 / 06 - 2248 2792


Depressief

26 september 2022


Onlangs las ik in de krant dat Nederlandse jongeren veel meer kalmeringsmiddelen en antidepressiva gebruiken dan voor de coronatijd. Aanleiding zouden zijn slaapproblemen, angst of somberheid, en natuurlijk zijn die toegenomen omdat jongeren lange tijd veel thuis zaten zonder contact met leeftijdgenoten. Abnormale omstandigheden roepen dat soort gevoelens op, en kunnen lang doorwerken.

We hadden misschien een rustige zomer, nu staan de herfst en winter weer voor de deur. Mogelijk nemen dit soort klachten bij je kind weer toe. Maar hem of haar dit soort medicijnen laten voorschrijven?

In mijn research voor het schrijven van Blauwe dagen, een verhaal over een meisje met een depressieve stoornis, sprak ik met een gz-psycholoog die zei dat dit soort medicatie een allerlaatste redmiddel zou moeten zijn, en alleen bij gediagnosticeerde (ernstige) depressies. Jonge mensen vallen vaak weer terug als de medicatie moet worden afgebouwd en deze middelen werkt voor jonge hersenen ook nog eens verslavend.

Somberheid en angst horen bij het leven, hoe moeilijk het ook is om daar middenin te zitten. Cognitieve therapie is een betere optie. Stimuleer je kinderen veel buiten te zijn, lekker te gaan sporten en laat ze hun vrienden opzoeken. Dat is altijd een goed 'medicijn'. En nu maar hopen dat een nieuwe coronagolf geen roet in het eten gooit.

Deel dit blog op Facebook


« Bekijk alle blogs voor ouders