Jongerencoaching Friesland voor jongeren van 12 tot 21

contact@cajacazemiercoaching.nl

058 - 215 4017 / 06 - 2248 2792


Puberbrein (2)

25 maart 2018


Pubers zijn in het dagelijks leven meer bezig met: “Is dit leuk?” dan met: “Is dit verstandig?” Hoe komt dat toch? Tijdens de puberteit zijn de hersenen van jonge mensen nog volop in ontwikkeling, en die puberhersenen hebben twee systemen: het emotionele systeem en het rationele systeem. Ik zou het ook zo kunnen zeggen: hun hersenen zijn nog niet zover dat ze een goede koppeling maken tussen emotie en actie. Bovendien draait dat emotionele systeem extreem hard.

Daarnaast heeft het beloningscentrum, dat overactief is tijdens de puberteit, veel verbindingen met het emotionele systeem. In dit pleziercentrum, zoals het ook wel wordt genoemd, wordt een stofje aangemaakt, namelijk dopamine, dat zorgt voor een prettig gevoel.

Als het vrijkomt, beloont het bepaald gedrag met positieve gevoelens (zoals het hebben van seks of drinken). Verschillende breinsystemen werken niet goed samen en in combinatie met een langzaam rijpend controlesysteem levert dit de bekende taferelen op.

Het zien van eventuele gevolgen van bijvoorbeeld drank, drugs of bovenmatig veel gamen, en er vervolgens naar handelen is voor veel pubers nog een brug te ver. Pas als iemand 23 is, is het rationele systeem volgroeid en wordt er beter nagedacht over consequenties van bepaald gedrag. Tot die tijd maken pubers vooral korte-termijnkeuzes omdat ze er nú zin in hebben en gaan ze voor snelle winst.

Tip: verwoord zelf de gevolgen of vraag of ze het voor jou willen beantwoorden: wat gaat er gebeuren, denk je, als…?


Deel dit blog op Facebook


Bekijk alle blogs voor ouders